O udruzi

 Udruga žena „ISKRA“ Novska osnovana je 10.3.2004. godine s ciljem očuvanja zavičajne baštine i spašavanja od nestanka i zaborava plemenitih vještina negdašnjih seoskih žena ovog kraja, u izradi različitih rukotvorina uporabnih dekorativnih predmeta i odjeće.

Danas ima 16 aktivnih članica koje na kreativnim radionicama razmjenjuju znanja, vještine različitih tehnika izrade narodnog veza, necanja, heklanja, šlinganja, zlatoveza i tkanja na tkalačkom stanu.Izrađujemo dekorativne predmete, stolnjake, nadstolnjake. Prekrivače, zavjese, tabletiće, stolne garniture, pregače, prigodne čestitke, slike i odjeću.

Od naših uradaka ističemo oplećak, koji je istovjetan negdašnjem oplećku (radna ili svetašnja košulja ukrašena narodnim vezom, šlinganjem ili necanjem). Na natjecanju u kategoriji „Suvenir“ Sisačko-moslavačke županije osvojio je drugo mjesto 2009. Godine.

Udruga je do sada sudjelovala na 44 izložbe – radionice na različitim sajmovima i manifestacijama, a prošle progine na 9 izložbi. Izlagali smo u: Gudovcu, Ivanić Gradu, Čakovcu, Ludbregu, Kostreni, Sisku, a prošle godine u Biogradu na moru, Repušnici, Kutini, Osekovu, Popovači, Voloderu, Lipovljanima, Sračincu i Novskoj.

Udruga žena „ISKRA“ djeluje uz potporu i donaciju grada Novska jer bez toga ne bi mogle. I ovim putem zahvaljujemo se potpori i dobroj suradnji Grada Novska, Pučkom otvorenom učilištu, Turističkoj zajednici i Radio postaji Novska.

Članice udruge su osobe koje imaju ljubavi prema naslijeđenom bogatstvu naših predaka, očuvanju zavičajne baštine i kreativnog etno izražavanja.

Svake godine organiziraju po potrebi radionice učenja ručnog rada različitih tehnika za koje se ukaže interes građana. Cilj nam je uključiti u kreativne radionice mlade i prenijeti znanje s porukom „Da se ne zaboravi“.

Sve informacije o navedenim vrstama veza, uratke članica Udruge, mogu se pogledati na Trgu Gjure Szabe 7, Novska, petkom od 17-19 sati.