Slika može biti prikazana na dva načina: može biti pokretna i mirna. Slika je pokretna kada postoji pokret u slici, odnosno kada se izgled slike mijenja u vremenu. Mirne slike sadrže informacije u prostornoj domeni (engl. spatial domain), što je ekvivalent za vremensku domenu kod informacija (signala) koje se mijenjaju u ovisnosti o vremenu.
Kompresija podataka je opći izraz za različite algoritme i programe koji su razvijeni kako bi se riješio navedeni problem. Programi za kompresiju se koriste u slučajevima kada želimo pretvoriti podatke iz oblika u kojima ih je najlakše koristiti u oblik koji najpogodniji za njihov prijenos i skladištenje. S druge strane postoje programi za dekompresiju koji vraćaju informacije iz komprimiranih oblika u njihov prvobitni oblik.
Gačić Igor

Gačić Igor

Bilić Marko

Bilić Marko

Digitalizacija signala unosi odrenenu količinu šuma. Ako se naprave takve promjene na podacima koje unesu male količine dodatnog šuma u originalni podatak, neće se napraviti velika šteta. Tehnike komprimiranja koje dopuštaju takve načine degradacije nazivaju se tehnike sa gubicima. Ova razlika je bitna zato što su tehnike sa gubicima puno uspješnije pri komprimiranju nego tehnike bez gubitaka. Što je veći stupanj kompresije (engl. compression ratio), to se dodaje više šuma u komprimirane podatke.
stupnjevi kompresije
Ostali materijali
Kompresija bez gubitaka označava postupak u kojem je nakon primjene odgovarajućeg algoritma za dekompresiju na komprimirani podatak, konačni dobiveni podatak identičan originalnom podatku. Ovakvi načini kompresije su neophodni u mnogim slučajevima, kao što su npr. kompresija: tekstualnih podataka, EXE datoteka i sl.
Easy Listening Soft Rock Music  Fender Stratocaster
Analiza i prikaz digitalne slike